9.3.17


10 KELEBIHAN MINUM AIR LEMON DENGAN BIJI CHIA

1.  Lemon mengandungi antioksida yang tinggi 

Lemon mengandungi vitamin yang tinggi, mineral dan antioksidan. Ini termasuk vitamin C, kalsium, kalium, magnesium, asid sitrik, pectin, limonene dan bioflavonoids. Semua sebatian ini bekerjasama untuk begabung dengan sistem imun dan untuk menjaga tubuh kita berfungsi secara optimum.

Pengarang kajian 2010 yang disiarkan dalam Jurnal Analisis Farmaseutikal dan Bio Perubatan menulis:

"Beberapa kajian menekankan lemon sebagai antara buah kesihatan yang penuh  dengan sebatian fenolik serta vitamin, mineral, serat, minyak pati dan karotenoid."

Lemon juga telah didapati mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antivirus. Oleh itu, minum air limau suam dengan  biji chia boleh membantu untuk menjaga kumbang bermusim di teluk. Minuman itu juga boleh membantu anda pulih dengan lebih cepat jika anda telah berjangkit  dengan selesema atau flu.


2.  Lemon penuh dengan detoksifikasi

Lemon telah lama menjadi buah asasi yang sihat dalam kesihatan, detoksifikasi semula jadi dalam tubuh. Sekarang, kita tidak mencadangkan pembersihan secara mendadak di sini : Hanya menambah air lemon untuk diet keseluruhan, makanan yang tidak diproses boleh menghasilkan satu keajaiban.

Jus lemon yang segar adalah sama dalam komposisi air liur badan anda sendiri dan jus pencernaan, dan dengan itu boleh membantu badan anda untuk memecahkan makanan dan bahan-bahan lain yang lebih cepat dan cekap. Minum air limau panas, terutamanya yang kaya dengan serat biji chia, boleh membantu untuk meringankan pelbagai gangguan pencernaan, seperti kembung dan senak.

Air lemon adalah sedikit diuretik secara semula jadinya, dan dengan itu boleh membantu untuk membersihkan saluran kencing yang mengandungi bakteria. Ia juga merangsang hati untuk mengeluarkan hempedu. Hati anda adalah organ detoksifikasi utama badan anda, menjaganya di keadaan yang baik adalah amat penting.


3.  Lemon boleh membantu dalam menurunkan berat badanMenambah lemon kedalam diet yang seimbang daripada makanan yang lain, termasuk banyak buah-buahan, sayur-sayuran, protein dan lemak yang sihat boleh membantu mencapai matlamat untuk menurunkan berat badan anda yang mungkin ada.


Satu kajian 2008 yang disiarkan dalam Journal of Clinical Biochemistry dan Pemakanan menguji kesan-kesan polifenol lemon ke atas tikus obes. Sekumpulan ujian tikus itu ditambah dengan polifenol yang diperoleh daripada kulit limau untuk tempoh 12 minggu.


Dalam hasil kajian, penulis telah menulis:

"Berat badan naik, pad pengumpulan lemak, peningkatan hiperlipidemia, hiperglisemia, dan insulin itu telah dihalang dengan ketara oleh polifenol lemon."


4.  Lemon membantu dalam keseimbangan nilai pH dalam badan anda


Walaupun lemon rasa berasid, mereka sebenarnya menghasilkan alkali dalam badan yang dapat meneutralkan bahan bahan yang berasid. Oleh kerana kandungan mineral mereka, mereka membantu untuk mengalkali darah. Disebabkan terlalu ramai orang mempunyai ph yang terlalu berasid (dalam banyak kes disebabkan oleh diet yang tidak sihat atau tabiat gaya hidup yang kurang baik), air lemon banyak membantu dalam proses ini.

Keseimbangan nilai pH dalam badan boleh membantu untuk mengurangkan keradangan dan menghilangkan asid urik dari sendi, yang boleh membantu melegakan kes-kes tertentu seperti sakit sendi kronik.


5.  Lemon membantu anda untuk  kelihatan lebih muda


Oleh kerana antioksidan yang tinggi, vitamin, dan kandungan mineral, lemon boleh membantu anda untuk terasa lebih baik. Lemon menyediakan rangsangan yang sihat dengan menaikkan tenaga anda, dan boleh membantu anda untuk mempunyai hari yang lebih fokus dan produktif.

Vitamin C yang terdapat dalam lemon juga sangat penting untuk kulit anda. Ia adalah penting dalam pengeluaran kolagen, dan juga membantu untuk melawan kerosakan radikal bebasseperti kedut. Semua ini adalah sama seperti mempunyai kulit yang lebih sihat dan lebih berseri.

Satu kajian 2007 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition telah menguji kesan-kesan pelbagai nutrien pada penuaan kulit daripada 4,025 wanita dalam lingkungan yang berumur di antara 40 dan 74. Dalam keputusan mereka, penulis menulis:

"Pengambilan vitamin C yang tinggi dikaitkan dengan kemungkinan mempunyai peratus kedutan akan kelihatan lebih rendah... dan juga kekeringan'


6.  Biji chia kaya dengan nutrient yang penting untuk badan anda
Seperti lemon juga, biji chia merupakan rumah kepada pelbagai nutrient penting untuk badan. Ia mempunyai nilai fiber yang tinggi, acid lemak omega-3, protein, kalsium, zat besi dan magnesium. Biji chia juga mengandungi dua jenis vitamin seperti vitamin B1 dan vitamin B3, iaitu merupakan keperluan untuk berfungsi secara baik di system saraf anda. Tambahan pula, biji chia mengandungi nilai antioksida yang tinggi. 

                    
7.  Biji chia kaya dengan serat yang sangat diperlukan oleh kesihatan jantung kita. 

Ia telah lama diketahui bahawa serat adalah penting untuk kesihatan jantung dan untuk menurunkan berat badan kepada yang lebih sihat. Biji Chia mengandungi kedua-dua serat larut dan serat larut boleh memastikan sistem kardiovaskular yang sihat. Serat juga membantu anda terasa kenyang untuk jangka masa yang lebih lama, dengan itu menghalang keinginan untuk mempunyai snek yang tidak sihat.


 8.  Biji Chia boleh mengurangkan penghalang kepada insulin       
        

Satu kajian 2009 yang disiarkan dalam British Journal of Nutrition diuji mengenai manfaat biji benih chia kepada penghalang insulin dan dyslipidemia (jumlah yang tinggi lemak  atau kolesterol dalam darah). Kajian ini telah dilakukan ke atas tikus yang diberi makan diet yang kaya dengan gula.

Para penyelidik mendapati, "benih hasil daripada pemakanan biji chia ini menghalang daripada terjadinya dyslipidemia dan IR [rpenghalang insulin] dalam tikus yang diberi makan dengan SRD [diet yang kaya dengan sukrosa] untuk 3 minggu ... Kajian ini menyediakan data yang baru mengenai kesan yang bermanfaat dari biji benih chia ke atas lipid dan homeostasis glukosa dalam model eksperimen dyslipidemia dan IR. "9. Biji Chia boleh membantu dalam menangani lemak perut yang degil
                      

 Lemak yang berlebihan di sekitar kawasan perut telah dikaji secara meluas dan menunjukkan terdapat satu risiko yang sangat berbahaya. Salah satu bahaya ini ialah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk didiagnoskan sebagai pesakit yang mempunyai sakit jantung.

Pengarang bagi kajian pada tahun 2014 yang disiarkan dalam Journal of American College of Cardiology (JACC) menulis:

"Pengumpulan tisu adipos adalah faktor bagi risiko yang baru muncul untuk penyakit cardiometabolic, walaupun perubahan dari masa ke masa dalam pengumpulan lemak tidak dijalankan secara meluas. VF [lemak visceral] dan apa-apa perubahan dari masa ke masa boleh menjadi penanda yang lebih baik untuk risiko bagi individu yang mempunyai BMI berat badan yang normal dan berat badan yang berlebihan atau obes. "
  10. Biji chia boleh menghalang dari penyakit kanser

    Selain itu, biji chia boleh membantu melambatkan pertumbuhan kanser             untuk penyakit tertentu.

    Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2007 dalam Jurnal Prostaglandin,         leukotrienes, dan Essential Fatty Acids menguji kesan-kesan pelbagai asid         lemak poli tak tepu, termasuk minyak biji chia : "Pertumbuhan dan                     pembentukan metastasis daripada kelenjar mammary adenokarsinoma               murine."

     Keputusan daripada kajian ini menunjukkan bahawa minyak biji chia dapat         "menurunkan berat tumor dan nombor metastasis " bagi penyakit kanser.

                    

No comments:

Post a Comment